VASIL TEKSTİL
– Firmanız hakkında genel bir bilgi alabilir miyiz?
Celal KOCA – Firma Sahibi
Vasıl Tekstil, 1990 yılında Koca Kardeşler unvanı ile faaliyete başlamıştır. Kardeşler olarak Laleli piyasasında, Balkan ülkelerine ihracat yapıyorduk. 1993 yılına kadar devam eden Koca Kardeşler Tekstil, unvan değişikliği ile Trampa Tekstil olarak, 2006 yılında fason üretime başlamış ve birçok kişiye istihdam sağlamıştır. 2006 yılında kardeşlerimden ayrılarak, Vasıl Tekstil olarak faaliyetlerimize devam etmekteyiz. 24 yıllık bir üretim geçmişinin sahibi olup, denim-dokuma üretimi ve ihracatı üzerine temel faaliyetleri olan; kuruluşundan bugüne, kaliteyi kendisine ilke edinmiş, sektörün öncü kuruluşlarından biriyiz.
Vasıl Tekstil, toplamda elli çalışanı olan, deneyimli ve tecrübeli bir firmadır. 1.500 metrekare üzerine kurulu, 75.000 kapasiteli üretim tesisinde, müşterilerine üstün kalite anlayışında eksiksiz ve zamanında teslimat deneyimi yaşatmaktadır.
– Yazılım seçerken kriterleriniz nelerdir?
Celal KOCA – Firma Sahibi
Öncelikle istediklerimi bana verebiliyor mu, bu benim için çok önemliydi. Ürünün girişinden çıkışına kadar iş takiplerini kolaylıkla yapabiliyor olmak, kesim föylerinin takibini yapabilmek temel taleplerim arasındaydı.
Diğer yazılımları araştırdığımda, benim ihtiyaçlarım doğrultusunda değişiklikler yapılamadığını gördüm. Fakat GURU ile bu konuda anlaştık, isteklerimiz doğrultusunda destek veriliyor ve çok da memnunuz.
– Tekstil firmaları neden üretim yazılımına ihtiyaç duyarlar?
Celal KOCA – Firma Sahibi
Çünkü tekstil sektöründe kalemler çok fazla. Takip zor ve çok fazla zaman alıyor, şirketin zarara uğramaması için yazılım kullanması zorunlu diye düşünüyorum. Depodaki işleyişi kişinin tek tek kontrol etmesi bir hayli zor. Ne kadar kumaş var, fire var mı, kontrolsüz kayıpların önüne geçilmesi gerekiyor. Tüm bunlar da üretim yazılımı ile mümkün.
– GURU ve CoreTEX ile tanışmanız nasıl olmuştur?
Celal KOCA – Firma Sahibi
Yakın çevremizin aracılığıyla GURU’dan ve yazılımlarından haberimiz oldu. Ufak bir araştırma yaptık ve büyük bir denim firmasının da GURU ile çalıştığını öğrendik. Daha sonra incelemelerimizi doğrultusunda, planlamamızı GURU’ya gönderdik. Yaptıkları demo sonucunda, bize uygun olduğuna karar verdik ve çalışmaya başladık.
– CoreTEX’ten önce üretim takibinizi nasıl yapıyordunuz?
Celal KOCA – Firma Sahibi
CoreTEX ile tanışmadan önce, takiplerimizi Excel tabloları üzerinden yapıyorduk.
– İşletmenizde yaptığınız üretim ile muhasebenin entegre çalışmasının firmaya sağladığı ne gibi faydalar vardır?
Celal KOCA – Firma Sahibi
En önemlisi kayıpların, kaçakların önüne geçiyoruz, iş takibi kolay oluyor. Örneğin; kumaş ve aksesuar irsaliyelerinin CoreTEX’e girilmesi ile muhasebede tekrar ikinci bir iş yapmak zorunda kalmadan sistem üzerinden irsaliyeyi faturalaştırabiliyoruz. Tüm girilen irsaliyeleri görebilmekte ve yapılan hataları görüp düzeltebilmekteyiz.
– Yazılım kullanmak, firma içerisinde bir bürokrasi mi oluşturmuştur, yoksa iş akışını engelleyen, geç yapılmasını sağlayan bir unsur mudur?
Celal KOCA – Firma Sahibi
Üretim yapan firmalar için yazılım kullanmak olmazsa olmaz bence. Çünkü diğer türlü bir sistem olmadığında insan önünü göremiyor. Ben CoreTEX üzerinden, adetlerimi, siparişlerimi ve tüm bilgileri tek tuş ile görebiliyorum. Diğer türlü tüm departmanları teker teker dolaşmam gerekecekti.
– CoreTEX kullanmaya başladıktan sonra öncesi ve sonrasında firmanızda işin işleyişi açısından ne gibi değişiklikler yaşadınız?
Celal KOCA – Firma Sahibi
İşin takip ve kontrolünde açık ara farklılıklar yaşadık. Takiplerimizi daha rahat yapabiliyoruz, kolay ve güvenilir oldu. Örneğin; CoreTEX’te Parça İşçilik Kümülatif İstatistiği ile ürünün kesime çıktı mı, yıkamada mı, dikimde mi, ütü pakette mi nerede olduğu bilgisine kolaylıkla ulaşabiliyoruz.
– Modelhane departmanlarında hangi aşamalarda CoreTEX kullanılıyor?
Celal KOCA – Firma Sahibi
Model hane departmanlarında CoreTEX modele ait ölçü tabloları, dikim talimatları ve numune takiplerinde kullanılmaktadır. Örneğin; müşteri temsilcisi CoreTEX’ten model iş emri vasıtasıyla numune talebinde bulunduktan sonra, ürüne ait ölçüler sisteme giriliyor, çıktı alınıp imalata gönderiliyor. Böylelikle, dikime çıkılacak ürünün ölçü tablosu kolaylıkla görülebiliyor ve aynı zamanda geçmiş yıllara ait modellerin de ölçü tablolarına ulaşılabiliyor.
– Siz CoreTEX’ten nasıl faydalanıyorsunuz?
Celal KOCA – Firma Sahibi
Ben CoreTEX’teki sonuç raporlarından faydalanıyorum. Proje sorumlularımız ay sonunda maliyet kitapçıkları getiriyor, bu kitapçıklar ile kârımı, zararımı, maliyetlerimi görüyorum. Depoda kaç metre kumaşım var, ihtiyacım ne kadar, tüm bunları tek bir sistem altından görüp, takip ve planlamalarımı yapabiliyorum.
Elmas ARSLAN – Kumaş ve Aksesuar Planlama
CoreTEX’te kullandığım birkaç modül var. Bunlar arasında; Kumaş Planlama modülünden ordera ait kumaşların planlamalarını, Aksesuar Planlama modülünden demodel aksesuarlarının planlamalarını yapıyorum. Order modülünden ise, oluşturulan modelin siparişini veriyorum. Kumaş siparişinden başlayıp kesim, parça işçilik her şeyi takip edebiliyorum. CoreTEX, birimler arasındaki koordineyi çok iyi sağlamakta.
– Almış olduğunuz uygulama yazılımının firmanıza sağladığı faydalarla ilgili somut örnekler verebilir misiniz?
Celal KOCA – Firma Sahibi
Tüm işlerimizde sonuca gidiyoruz, plansız kaçakların önüne geçiyoruz. Örneğin; 1000 tane ürün kesip 990 tane alırsak, bu 10 kaybı CoreTEX sayesinde biliyoruz.
CoreTEX metraj konusunda da bizim için çok faydalı. Örneğin; sistemde 1.60 cm’den çıkacak pantolonun 1.70 cm’den çıktığını varsayarsak, 10 cm’lik fire nerede ve neden kaynaklanmakta bunu rahatlıkla görüp sorgulayabiliyorum. Diğer türlü bir sistem olmasaydı bu tarz hataların neden kaynaklandığını göremeyecektik.
İSTANBUL: Adnan Kahveci Bulvarı Kocasinan İş Merkezi A Blok No:202 Kat:7 Şirinevler / İstanbul
Tel: +90 212 652 93 93
EDİRNE: Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi 22030 Merkez / Edirne
Tel: +90 284 214 41 44