UĞUR KONFEKSİYON

Uğur Konfeksiyon’un 3 ayda CoreTEX ile hücre sistemine geçişini ve Enviro Finans Bilgi Yönetim Sistemi’yle olan entegre işleyişi, firma Mali Müşaviri ve İç Denetçi Tahsin Işıkören, Muhasebe Müdürü Mustafa Şeker, Maliyet Muhasebe Sorumlusu Ömer Gül ve Bilgi İşlem Müdürü Süleyman Ayar ile yaptığımız röportajdan dinleyelim.

– Firma hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Mustafa Şeker:

Uğur Konfeksiyon 1975 yılında kurulmuştur. 1993 yılında ihracata başlayan firmamız bugün üretiminin %90’ını dünyaca ünlü firmalara ihraç etmektedir. Uğur Konfeksiyon 400 iş makinesi ve yıllık 4.000.000 triko üretim kapasitesiyle Türkiye’nin önde gelen triko üretim firmalarındandır. Üretimi ve dolayısıyla ihracatı her geçen yıl artan firma join us markasıyla da üretimini Türkiye’de pazarlamaktadır.

– 2011 yılı başından beri CoreTEX kullanıyorsunuz. Yazılım arama sürecinde beklentileriniz nelerdi?

Mustafa Şeker:

Biz diğer tekstil firmalarına göre farklı bir konumdayız, çünkü triko üretiyoruz. En büyük beklentimiz ihtiyaçlarımızı tamamen karşılayabilecek bir üretim programıydı. Hazır bir konfeksiyon programıyla üretimi takip edebileceğimizi düşünmüyorduk. CoreTEX’den önce pek çok program denedik, hatta özel yazılım yaptırdık. Ancak hiçbiri triko üretimi yapan bir tekstil firması için uygun değildi. Bırakın firmaya bu kadar uygun bir entegre sistemi sadece üretim tarafı için bile uygun program bulamamıştık. Çalışanlar da önceki programları firmaya uygun bulmuyorlar ve kullanmak istemiyorlardı. CoreTEX’i seçmemizdeki en büyük etmen Triko Üretim modülüydü. Programın ilk hali hücre hariç tüm beklentilerimizi fazlasıyla karşılıyordu. Hücrenin de çok kısa bir sürede yazılmasıyla programı uygulamaya koyduk.

Bir diğer beklentimiz de yoğun iş tempomuz sebebiyle eğitimlerin hemen tamamlanıp programın kısa bir sürede işler hale getirilebilmesiydi. Şu an aynı sayıda çalışanla çok daha fazla iş yapabilir durumdayız. Firmada iyi kullanılan bir sistem yoksa adama göre iş yapılır. Ancak sistem yerleştiğinde işe göre adam bulunabilir. Çünkü iş akışları ve kimin ne iş yapacağı bellidir.

– CoreTEX ve Enviro’yu birlikte kullanıyorsunuz. Neden entegre bir sisteme ihtiyaç duydunuz?

Mustafa Şeker:

CoreTEX’den önce entegre bir sistem yoktu. İmalat kısmında ayrı muhasebe kısmında ayrı bir program kullanıyorduk. İmalatta yapılan işlerden muhasebenin, muhasebede yapılan işlerden ise üretim tarafının haberi olmuyordu. O tarihlerde satın alma ve irsaliyeleri üretim programına ve muhasebe programına ayrı ayrı girmek zorundaydık. Order maliyetlerine faturaları yansıtmak için de muhasebe programına girilen faturanın üretim programına girip girmediğini kontrol etmek gerekiyordu.

CoreTEX ve Enviro’dan sonra muhasebe departmanı faturayı ikinci bir iş olarak girmekten kurtuldu. Artık Faturayı kontrol etmek için zaman harcamıyoruz. Biz Enviro’ya CoreTEX’den sonra geçtik ve inanın daha önce geçmediğimiz için hayıflanıyoruz. Enviro, bizim için kesinlikle çok isabetli bir karar oldu.

– Maliyetlerinizi istediğiniz gibi izleyebiliyor musunuz?

Ömer Gül: 

Maliyetleri detaylı görebilmek için firmadaki eksiklerin giderilmiş olması gerekir. Bu da tabi ki belli bir süre aldı, ancak şimdi maliyetlerimizi tüm detaylarıyla görebiliyoruz. Maliyetlere kur farkının etkisini görebiliyor, orderın gelişindeki kura göre üretim faaliyetleri kar oranı ile birlikte sevk veya tahsilata göre kar oranını da takip edebiliyoruz. Bu şekilde yükleme aşamasındaki sapmaları da izleyebiliyoruz.

– ERP proje sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Tahsin Işıkören: 

2011 Mart ayında, ben işe başladığımda CoreTEX alınmıştı. Benim görevim reorganizasyondu. 2011 yılı boyunca sürece hiç müdahil olmadan proje sorumlusu arkadaşların programı firmada tamamen kullanılır hale getirmelerini bekledim. O aşamadan sonra programla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve denetimlere geçtik. Guru Yazılım bu süreçte iki adet analiz raporu hazırladı. Yapılan ve yapılmayan işleri, eksikleri bu raporlar sayesinde görmüş olduk. Bu bilgiler doğrultusunda çalışmalarımıza devam ettik. Şu an programı tam kapasiteyle ve doğru olarak kullanabiliyoruz. Guru Yazılım ile yaptığımız toplantılar ile de programdaki son gelişmeleri an be an takip ediyoruz. Hala proje yöneticisi arkadaşlarımızla sıkı diyaloglarımız var. Her sıkıntımızda 24 saat yardımımıza koştular. Uğur Konfeksiyon’daki tüm çalışanların sürece verdikleri destek de bugün geldiğimiz noktada çok önemli.

– Hücre sisteminin üretimdeki önemi nedir?

Süleyman Ayar:

Biz programı ilk andan itibaren firmamız için uygun bulmakla birlikte ancak hücre sistemiyle programa geçebileceğimizi belirttik. Guru Yazılım üç ay gibi çok kısa bir sürede hücre sistemini kullanabileceğimiz seviyeye getirdi. Sonrasında yapılan güncellemelerle CoreTEX Hücre Sistemi bugün çok ileri bir düzeyde. CoreTEX Hücre Sistemi, ilk olarak Uğur Konfeksiyon Güngören Şubesi’nde uygulamaya koyuldu. Önce oradaki sistem geliştirildi. Şubedeki işleyiş tamamen CoreTEX’e geçtiğinde, Uğur Konfeksiyon Genel Merkez’de uygulamaya başlandı. CoreTEX yazılım departmanın yaptığı rötuşlar, yönetim ve eğitim birimlerinden aldığımız destek, sisteme adapte olmamızı hızlandırdı.

Triko üretimi makine yoğun bir üretim şekli. Üstelik Triko diğer tekstil ürünlerinin aksine model değil parça bazında takip ediliyor. Renk varyasyonlarını da hesaba kattığımızda işin ne kadar karmaşıklaştığını tahmin edebilirsiniz. 400 makine üretim parkuru olan bir firmanın üretimini manuel olarak makine bazlı takip etmesi imkansızdır. Bu takibi yapabilmemiz ancak entegre bir yazılımla mümkündü. İşte CoreTEX’in ürettiği Triko Üretim Takip Yazılımı bu amaçla geliştirildi. Biz buna Hücre Sistemi diyoruz. Mallar hücrelere bölünüp referans numaraları oluşturuluyor. Üretimin bütün aşamaları bu referans barkotunun anlık olarak okutulması ile takip ediliyor. Bu anlamda hücre bizim için üretimde son derece önemli bir üretim takip sistemidir.

Hücre sistemi ile imalatın herhangi bir noktasında sorgulanan hücrenin yapılan bütün işlemlerine dair bilgi edinebiliyoruz. Kaç parçadan oluştuğu, renk, beden, üretildiği makine, gg, torba içindeki adet, örgü işleminin yapıldığı vardiyayı görebiliyoruz. Diğer tarafta tasnif departmanı hücre barkodu ile gerçekleşen parça işçilikler ve bu işçiliklerin yapıldığı atölyeleri tarihleriyle ekranından izleyebiliyor. Hücre ile ilgili ihtiyacımız olan her bilgiyi CoreTEX’ten takip edebiliyor, istediğimiz nitelikte formları alabiliyoruz.

– Proje başında koyduğunuz hedeflere ulaştınız mı? Geldiğiniz noktayı kısaca değerlendirebilir misiniz?

Tahsin Işıkören: 

Hedeflerimiz öncelikle hücre sistemini sorunsuz olarak çalışır hale getirmek ve muhasebe kısmıyla entegre bir işleyiş sağlamaktı. Bugün CoreTEX tüm departmanlarda kullanılıyor. CoreTEX mükemmel, çok disiplinli ve firmamız için tamamen uygun bir sistem. Özellikle stok envanterleri bizim için çok önemli ve Yeni Türk Ticaret kanunuyla daha da önemli olacak. CoreTEX sayesinde stok envanterlerinde güncelliği yakalamayı başardık. CoreTEX giderek tabana yayılıyor, ileride daha da iyi bir hale gelecek. Program bizim için son derece yeterli. Geldiğimiz noktada hedeflerimize ulaşmakla birlikte programa eklenecek her yeniliği heyecanla bekliyor ve takip ediyoruz.

İSTANBUL: Adnan Kahveci Bulvarı Kocasinan İş Merkezi A Blok No:202 Kat:7 Şirinevler / İstanbul

Tel: +90 212 652 93 93

info@guru.com.tr

EDİRNE: Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi 22030 Merkez / Edirne

Tel: +90 284 214 41 44

İletişim